Tutorial : Buang Shortcut dalam Pendrive

Korang tengah sibuk-sibuk nak print assignment, tetiba masa cucuk pendrive, semua folder jadi shortcut. Confirmlah menggelabah itik kan?


Ah sudah. Takde backup pulak. Nak hantar assignment hari yg sama pulak tu. Memang gigihlah nak buat balik kan. Rileks. Jangan balik rumah dan terus menangis tepi katil. Ada solutionnya.

Cara paling mudah nak hapuskan virus shortcut lahanat ni adalah dengan ikut cara seperti kat bawah ni :

Pergi ke Startup dan type cmd dekat run.


Haa nanti keluar executable file ni. Klik terus.

Lepas tu, korang type attrib -h -r -s /s /d f:\*.*

 Tips: Tukarkan f dengan dengan nama pendrive path anda.

Tekan Enter. Tunggu beberapa minit. Refresh. Lepas tu korang dah boleh senyum sampai peti ais rumah sebelah.

Selamat mencuba!

Notakaki : Selagi tak hantar, selagi tu tak setel. Haih

3 kekumen:

Maii Yusre said...

kena bookmark this page ni..nanti boleh senyum sampai jiran sebelah punya peti ais jatuh ;DD
tqvm

Nadwah Azizah said...

knp buat tak boleh ye?

Nadwah Azizah said...

apa maksud parameter format not corrected

Post a Comment